Zveme vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, tvůrce politik v oblasti veřejného stravování na online konferenci "Sůl nad zlato?".
Co se dozvíte: dozvíte se, jaké zdravotní důsledky může mít nadměrná konzumace soli, ve kterých potravinách se sůl skrývá, představíme vám výsledky Monitoringu solení v desítkách škol a jaké technologické postupy přípravy pokrmů používat, abyste snížili množství soli, budete se inspirovat příklady ze školních jídelen, kde si s přemírou soli poradili. Cena: 1 000 Kč za neomezený počet účastníků ze školy či školní jídelny, zdarma pro Skutečně zdravé školy. Chci se registrovat: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.
Program online konference 14:30 zahájení konference
14:35 – 14:55
Nesolte mu to! Nadlimitní denní dávku soli mají v České republice již batolata. Vyšší množství soli je zátěží pro dětské srdce a cévy a způsobuje pak výskyt vysokého krevního tlaku u čím dál více mladších pacientů. Ukážeme si, ve kterých potravinách se skrývá zbytečně vysoké množství soli a jak sůl v jídelníčku dítěte co nejvíce omezovat. MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut
|
|
|
14:55 – 15:20
Zvažte to! Většina školních jídelen přesoluje pokrmy pro dětské strávníky. Téměř všechny školní jídelny NEVÁŽÍ množství soli ani ji nijak neodměřují, přetrvává dochucování pomocí instantních výrobků. V prezentaci ukážeme data z Monitoringu solení ve školních jídelnách a doporučíme, jak množství soli v pokrmech snížit bez toho, abyste snížili chutnost. Ukážeme si také alternativy soli. Dagmar Sedlářová, lektorka Skutečně zdravé školy
|
|
|
15:20 - 15:50 Rozumné solení z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví Hledání cesty k rozumnému solení ve školních jídelnách zaměstnává i hygienické stanice, zejména odbor hygieny dětí a mladistvých, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem – Centrem zdraví, výživy a potravin v Brně. Zkušenosti z pilotní ověření přímého okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve školních jídelnách mohou být inspirací a cestou ke zlepšení situace. Mgr. Ivana Lukašíková, Ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje 15:50 - 16:30 Příklady dobré praxe ze školních jídelen Sůl nad zlato: bez soli nelze vařit, ale všeho moc škodí. Solme vědomě a opatrně, ale jak na to? Základy z vlastní praxe: proškolený a informovaný personál, plánování jídelníčků, využívání základních surovin a moderních technologií, dochucování bez dochucovadel, kontrola. Zaměříme se také na praxi v mateřských školách. Marie Rucká, 5 let praxe jako vedoucí Zdravé školní jídelny
7 let zkušeností a řešení překážek vaření zdravé stravy dětem: spolupráce s dietology a specialisty – zaměření na dochucování pokrmů, specifika dochucení jídel pro děti, zaškolování kuchařského týmu, tvorba menu bez alergenů, normy v informačním systému zajišťující přesnou komunikaci alergenů rodičům, hodnocení jídel strávníky, komunikace s dětmi, rodiči a školou. Ing. Pavel Komárek, jednatel, Inspirace - zařízení školního stravování s.r.o.
16.30
Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference
|
|
|
|